Магазин Ведием Грижа за Вашия дом

Полезни статии и съвети

интересни факти за Дома

Как се лепят тапети върху стените?

Как се лепят тапети върху стените?Време е да подготвим тапетите. Трябва ни голяма, празна и чиста маса, за да ги подготвим. Ако не успеем да намерим достатъчно голяма маса, почистеният под ще ни свърши същата работа.

 

 

EMN 5429

Оразмеряване и маркиране на лентите:

след като измерим височината на стените от пода до тавана, прибавяме още 10 см към този размер и отбелязваме дължината върху тапета. Тези 10 см резерв е необходим за коригиране на евентуални грешки.

EMN 5436

Рязане на тапетите:

използваме макетно ножче за срязване на отбелязаното място. При рязане на тапети с шарки, трябва да спазим непрекъснатостта на шарката и да не забравяме да оставим резерв от 4-5 см за вътрешeн и за външeн ъгъл.

EMN 5459

Нанасяне на лепилото:

след като сме завършили рязането на тапетите, пристъпваме към етапа на залепването им. За да направим това, разстиламе лентите върху масата и нанасяме лепилото равномерно с четката за лепило.

EMN 5464

Прегъване на краищата:

прегъваме съвсем леко намазаните краища един към друг и поставяме сгънатите по този начин ленти накуп, докато намажем всички ленти. Това се прави, за да омекнат тапетите.

EMN 5466

Залепване на лентите:

имайте едно наум, че за да залепим лентите, стените ни трябва да бъдат сухи и чисти. Започваме залепването откъм тавана и полека се придвижваме надолу.

EMN 5471

Отстраняване на въздушни мехурчета:

Щом вече сме залепили тапетите върху стената, трябва да отстраним мехурчетата с въздух с помощта на четка за избутване на въздуха. Това става като просто движим четката отгоре надолу по стената, с посока обърнато V.

EMN 5481

Отбелязване на площта за изрязване:

маркираме излишния тапет, който ще изрежем, като притискаме ножицата към ръба, където таванът се среща със стената.

EMN 5485

Изрязване на излишната горна част:

отлепваме мъничко тапета от стената и започваме изрязването на маркираната площ.

Untitled 5

Изрязване на излишната долна част:

първо маркираме с ножицата мястото, където стената се среща с перваза на пода. После ни остава само да изрежем излишното.

EMN 5488

Залепване на тапет по вътрешен ъгъл:

за да залепим тапета, започваме от тавана и се придвижваме надолу. В същото време не трябва да забравяме, че шарките не бива да се прекъсват.

EMN 5527

Залепване на тапет по външен ъгъл:

облепваме ъгъла с лекота, като отново не забравяме непрекъснатостта на шарката. Ако облепваме външен ъгъл (както снимката), трябва да оставим резерв от 4-5 см.

EMN 5533

Изрязване на излишната долна ъглова част:

щом сме залепили правилно тапетите, можем да пристъпим към изрязване на излишните долни части с ножица. След като сме залепили всички ленти, заглаждаме местата на съединяването им с четка за избутване на въздуха.

EMN 5548

Поздравления:

вече успешно сме облепили нашата стая с тапети и тя изглежда прекрасно. Изсъхването на тапетите трае около 12 часа. През това време не трябва да забравяме да държим прозорците затворени.

   
   
Вие сте тук:Начало Arrow Статии Arrow Как се лепят тапети върху стените?

Магазини Ведием

Магазин Ведием Ви предлага широка гама стенни и подови, Тапети, Лепила, Изолационни тапети, Фототапети, Килими, Мокети, Пътеки, Изкуствена трева, Ламинат, PVC подови покрития, Естествен Паркет, Балатум, PVC Первази, PVC Ламперия, Самозалепващо фолио, Фасадни покрития, Винил